Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bahaya Lemak Perut !Tahukah anda? ternyata lemak yang terkumpul di rongga perut lebih berbahaya daripada lemak yang terdapat di bahagian punggung dan paha. Ini kerana lemak di perut mempunyai sel-sel lemak yang lebih besar sehingga terjadi pemgumpulan lemak yang berlebihan dan akhirnya menghasilkan protein berbahaya..Dari hasil kajian yang dilakukan oleh para penyelidik daripada Perancis terhadap 7,000 anggota polis Perancis telah meninggal dunia di antara tahun 1967- 1984 ternyata disebabkan kerana serangang jantung.


Setelah dilakukan pengukuran lingkaran pinggang, ternyata kebanyakn para polis tersebut meninggal kerana memiliki perut yang buncit dan lingkar pinggang yang besar atau biasa disebut obesiti sentral.. Menurut hasil kajian yang dinyatakan dalam simposium American Heart Association ( Persatuan Jantung Amerika ) menyebutkan bahawa pinggang bersaiz besar (akibat perut berlemak) adalah petunjuk risiko tinggi mendapat serangan sakit jantung atau penyakit serius yang lain.


Apakah perut anda terlalu besar?

Saiz lilitan pinggang seseorang boleh memberi isyarat bagi keadaan kesihatan, status berat badan, dan lemak yang tersembunyi.. Jika pinggang melebihi dari 101cm ( lelaki ) dan 89cm ( wanita ) ini beerti simpanan lemak anda keterlaluan dan berkemungkinan akan menghadapi risiko penyakit jantung dan lain-lain..


Hehehe :') 


thanks for reading ;)

0 comments:

Post a Comment

memekak disini -->


SAYA MOHAMAD MAZLAN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KERANA SINGGAH BLOG SAYA YAA :) BYE